18.7.23

Ηρώον Αγνώστου Στρατιώτη Βαλτινού 2ον

 

Στο Βαλτινό επίσης, υπάρχει και το νεότερο μνημείο ηρώον του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Ανηγέρθηκε το 1985, στην κεντρική πλατεία του χωριού, από την κοινότητα Βαλτινού, και είναι αφιερωμένο στον Άγνωστο Στρατιώτη, προς τιμή και ανάμνηση όλων εκείνων των αγωνιστών και ανώνυμων πολεμιστών του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα λιθόκτιστο βάθρο, δύο επιπέδων, με επεξεργασμένους κυβόσχημους λίθους. Το βάθρο των δύο επιπέδων έχει τριγωνικό σχήμα, με την υποτείνουσα να αποτελεί την μπροστινή πλευρά. Το κάθε επίπεδο είναι επιστρωμένο με μάρμαρο, ενώ δεξιά και αριστερά του πρώτου επιπέδου υπάρχουν δύο διακοσμητικοί μαρμάρινοι κιονίσκοι.

Στην μπροστινή πλευρά του βάθρου υπάρχουν τρία σκαλοπάτια πρόσβασης και ένα πλατύσκαλο.

Στην πρόσοψη της πλάκας που είναι τοποθετημένη στο δεύτερο επίπεδο του βάθρου, υπάρχει εγχάρακτη μια παράσταση που φέρει το σχέδιο μιας κόκκινης φλόγας φωτιάς, ένα πράσινο κλάδο δάφνης και την αναγραφόμενη φράση:  «Στον Άγνωστο Στρατιώτη».

Η φλόγα συμβολίζει τη φωτιά, η οποία παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την φύση και να δημιουργήσουν πολιτισμό. Ο κλάδος δάφνης είναι το σύμβουλο της ειρήνης της δόξας και της τιμής καθώς τα αειθαλή φύλλα του συμβολίζουν την αιωνιότητα και την αθανασία. Έτσι το κλαδί δάφνης γίνεται σύμβολο της αναγνωρισμένης επιτυχίας της υψηλής απόδοσης της νίκης και της προόδου.

Στη δεξιά πλευρά του μνημείου, ορθώνεται ο ιστός και η ελληνική σημαία.

Σε κάθε εθνική γιορτή στο μνημείο αυτό γίνεται κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς και τους μαθητές των σχολείων του χωριού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου