18.7.23

Ηρώον Ανταλλάξιμων


Το μνημείο ηρώων του Ανταλλάξιμων βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού αγίου Αποστόλου Θωμά του χωριού. Πρόκειται για μια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο βάθρο, και όλο μαζί εδράζεται πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη εξέδρα.

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης, υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση, μιας ολόσωμης γυναικείας μορφής να κρατάει στο δεξί της χέρι τον ιστό με την ελληνική σημαία. Η εικόνα παραπέμπει στην ενσαρκωμένη μορφή της ιδέας της Ελευθερίας, η οποία, κρατώντας τη σημαία της Επανάστασης μας διδάσκει ότι η Ελευθερία δεν είναι πάντοτε ένα δεδομένο αγαθό και η κατάκτησή της απαιτεί ομοψυχία, ενότητα, αλλά και θυσίες και ενίοτε ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφεται ο στίχος του Κάλβου: «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».


Δίπλα από το μνημείο ηρώων Ανταλλαξίμων υπάρχει ένα μικρότερο σε μέγεθος μνημείο,  μια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Στην κορυφή του μνημείου υπάρχει τοποθετημένος ένας ιστός με σταυρό στην κορυφή του. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει ανάγλυφη η μορφή ενός  νεαρού ανθρώπου και κάτω ακριβώς στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«ΔΩΡΕΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΧΟΥ».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου