18.7.23

ΧΩΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

 


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Ηρώον Αγίων Αποστόλων

Το μνημείο ηρώων Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στην πλατεία, έναντι του ναού Αγίων Αποστόλων του χωριού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, με ορθομαρμάρωση, τοποθετημένη πάνω σε μια τετράγωνη, πλακοστρωμένη βάση. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει δάφνινο στεφάνι και στο μέσον του περικλείεται ένας σταυρός, τα οποία συμβολίζουν, τα αειθαλή φύλλα της δάφνης την αιωνιότητα και την αθανασία ενώ ο σταυρός συμβολίζει την δύναμη της χριστιανικής πίστης. Κάτω από αυτόν τον συμβολικό διάκοσμο αναγράφονται τα εξής:

Ηρώον Πύργου

Το μνημείο ηρώων Πύργου βρίσκεται στο παραποτάμιο πάρκο, έναντι του οδικού κόμβου του χωριού. Πρόκειται για μία μαρμάρινη στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, με ορθομαρμάρωση, η οποία εδράζεται πάνω σε ένα βάθρο δυο επιπέδων. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει εγχάρακτο ένα δάφνινο στεφάνι, που συμβολίζει την ειρήνη, την δόξα και την τιμή. Τα αειθαλή φύλλα της δάφνης συμβολίζουν την αιωνιότητα και την αθανασία. Έτσι το δάφνινο στεφάνι έγινε σύμβολο της αναγνωρισμένης επιτυχίας της υψηλής απόδοσης της νίκης.

Ηρώον Πυργετού

Το μνημείο ηρώων Πυργετού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μία μαρμάρινη στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, με ορθομαρμάρωση, την κορυφή της οποίας κοσμεί ένας μαρμάρινος ολόγλυφος κόρυμβος (πήλινος αμφορέας) με αναμμένη φλόγα, που θυμίζει τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της ιερής φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό. Είναι το σύμβολο της γνώσης, της λογικής καθώς και της ανθρώπινης εφευρετικότητας.

Ηρώον Κηπακίου

Το μνημείο ηρώων Κηπακίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Πρόκειται για μία μαρμάρινη στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, με ορθομαρμάρωση, η οποία εδράζεται πάνω σε μια τετράγωνη πλακόστρωτη βάση. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει εγχάρακτο ένα δάφνινο στεφάνι, που συμβολίζει την ειρήνη, την δόξα και την τιμή. Κάτω από το δάφνινο στεφάνι αναγράφεται η φράση: «ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ»

Ηρώον Καρυών

 

Το μνημείο ηρώων των Καρυών βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια συμπαγείς μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, ύψους 3 μέτρων, που στην κορυφή της, ως κορωνίδα, υπάρχουν δύο αετώματα, ένα στην πρόσθια και ένα στην οπίσθια πλευρά. Τα τύμπανα των αετωμάτων, τα οποία περιβάλλονται με γείσο, κοσμούνται με ανάγλυφα διακοσμητικά ανθέμια από φύλλα αγιοκλήματος. Τις τέσσερις κορυφές του αετώματος στολίζουν ανάγλυφα ακρωτήρια με ανθέμια.

Προτομή Ιωάννη Σφαλάγκα Καρυών 2ον

Το μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Οσίου Ασκληπιού και Αγίας Μαρίνης, στο χωριό Καρυές των Τρικάλων. Αφορά την προτομή του Δικηγόρου Ιωάννη Δ. Σφαλάγκα, κτήτωρ του ομώνυμου ναού.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή πάνω σε μια όρθια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη στήλη, η οποία εδράζεται σε μια τετράγωνη βάση. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει ανάγλυφη επιγραφή με τα στοιχεία του τιμώμενου προσώπου: «ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΦΑΛΑΓΚΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  1922-2011 ΚΤΗΤΩΡ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ».

Ηρώον Ριζαριού

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ανεγέρθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων το 1996, στοιχείο που το μαρτυρεί εγχάρακτη επιγραφή στην οπίσθια όψη του μνημείου.

Πρόκειται για μια επιτύμβια πλάκα ορθογώνια παραλληλεπίπεδη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο και όλο μαζί πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη εξέδρα με δυο πλατύσκαλα. Ένα μέρος της εξέδρας αποτελεί και έναν χώρο για ανθόκηπο.

Ηρώον Φλαμουλίου

 

Το μνημείο ηρώον του Φλαμουλίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, έναντι του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για μία όρθια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο δύο επιπέδων.

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης, υπάρχουν εγχάρακτα, ένα δάφνινο στεφάνι και από κάτω δύο όπλα χιαστί, ένα ξίφος και ένα πυροβόλο όπλο. Πιο κάτω ακολουθεί η φράση από τον όρκο των εφήβων: «ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΟΥ Ηρώον Αγριελιάς

 

Το μνημείο ηρώον της Αγριελιάς βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραπλεύρως του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα, σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου , τοποθετημένη πάνω σε μια μαρμάρινη, πλακόστρωτη εξέδρα, με δυο σκαλοπάτια.

Ηρώον Αρδανίου

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια μαρμάρινη σύνθεση, αποτελούμενη από μια λευκή μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων.

Η πλάκα στηρίζεται σε δύο γκρι μαρμάρινες όρθιες στήλες, σχήματος τραπεζοειδούς παραλληλεπιπέδου και σε δύο μικρότερες ως βάσεις από κάτω. Το μνημείο εδράζεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο με τρία πλατύσκαλα. Το μνημείο πλαισιώνεται δεξιά κι αριστερά από δάφνινους φυτοσυστοιχίες, ενώ ο ιστός με την ελληνική σημαία συμπληρώνουν τα συμβολικά στοιχεία του.

Ηρώον Ζηλευτής (Ζούλιανη)

Το μνημείο ηρώων Ζηλευτής βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη σύνθεση αποτελούμενη από μια κεντρική στήλη σχήματος ορθογώνιου παραλληλογράμμου, την κορυφή της οποίας κοσμεί της ένας ολόγλυφος γύψινος αετός, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση. Η επιτύμβια στήλη είναι τοποθετημένη πάνω σε μία κυκλική πλακόστρωτη μαρμάρινη βάση, η οποία περιστοιχίζεται περιμετρικά από 12 ανισοϋψείς τσιμεντένιους, εξαγωνικούς κιονίσκους.

Ηρώον Κρινίτσας

Το μνημείο ηρώων Κρινίτσας βρίσκεται στον προαύλιο χώρο ανάμεσα από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Πρόκειται για μια όρθια μαρμάρινη πλάκα, σχήματος κόλουρης πυραμίδας τοποθετημένη πάνω σε ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο τσιμεντένιο βάθρο, με μαρμάρινη πλακόστρωτη επιφάνεια. Στην πρόσοψη της μαρμάρινης πλάκας αναγράφονται εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων ως εξής:

Ηρώον Παλαιοπύργου (Ζαβλάνια)

 

Το μνημείο ηρώον του Παλαιοπύργου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και ανεγέρθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων ττο 2020.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιστήλια πλάκα, σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη μια ανάγλυφη μπρούτζινη παράσταση, που εικονίζει την φτερωτή Νίκη να υποβαστάζει γυμνό, έναν πεσόντα μαχητή-στρατιώτη, ο οποίος κρατάει με το  ένα χέρι του το σπαθί και το άλλο την ασπίδα.  Συμβολίζει τον ηρωισμό του μαχητή που δίνει την ζωή του για την Ελευθερία.

Ηρώον Λαγκαδιάς (Κόρμποβο)

Το μνημείο ηρώον της Λαγκαδιάς βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη σε μια λίθινη, πλακόστρωτη βάση.

Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει, στο επάνω μέρος ένα εγχάρακτο στεφάνι δάφνης, σύμβολο ειρήνης, δόξας και τιμής. Πιο κάτω αναγράφεται η ένδειξη: «ΗΡΩΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ».

Ηρώον Λιόπρασου

 

Το μνημείο ηρώων του Λιόπρασου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραπλεύρως του κοινοτικού καταστήματος.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη σε μια μαρμάρινη, πλακόστρωτη βάση. Στην κορυφή της ως κορωνίδα, κοσμεί ένα μαρμάρινο επιστέγασμα πυραμοειδούς σχήματος.

Στην πρόσοψη της μαρμάρ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΣΤΙΑΙΩΤΙΔΑΣ Ηρώον Μεγαλοχωρίου

Το μνημείο βρίσκετε στην κεντρική πλατεία, Ηρώων πολυτεχνείου, του χωριού. Πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο με τρία σκαλοπάτια ορθώνεται μια μαρμάρινη ορθογώνια παραλληλεπίπεδη επιτύμβια πλάκα, που στο πάνω μισό της μέρος φέρει μια ανάγλυφη εικόνα, που αναπαριστά δύο αρματωμένους φουστανελοφόρους και δυο αρματωμένες γυναίκες με παραδοσιακή ενδυμασία. Η παράσταση αυτή συμβολίζει το φιλελληνικό πνεύμα, την έντονη γυναικεία παρουσία στο πλευρό των ανδρών και τον γενναίο αγώνα τους. Μας καλεί να καταθέσουμε ευλαβικά την ευγνωμοσύνη μας στη μνήμη όλων εκείνων, γνωστών και αγνώστων ανδρών και γυναικών, που με το έργο και την θυσία τους ξανάφεραν τον ελληνισμό στο προσκήνιο της ιστορίας.

Ηρώον Λόγγου

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα συντεθειμένη από μαρμάρινες κάθετες και οριζόντιες πλάκες, καθώς και από μια τετράγωνη πλάκα στο κέντρο, που σχηματίζουν όλες μαζί ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Η επιτύμβια πλάκα στηρίζεται σε ένα τετράγωνο βάθρο με δύο σκαλοπάτια. Το μνημείο περικλείουν περιμετρικά κιγκλιδώματα.

Ηρώον Πατουλιάς

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα με μαρμάρινα στοιχεία και κυβόλιθους που συνθέτουν και αποτελούν μια ορθογώνια παραλληλόγραμμη επιτύμβια στήλη η οποία στηρίζεται πάνω σε ένα λιθόκτιστο τετράγωνο βάθρο με ένα σκαλί.

Η στήλη αποτελείται από τρία μέρη. Η βάση της στήλης μέχρι την μέση είναι  λιθόκτιστη και καταλήγει σε ένα μαρμάρινο κιονόκρανο. Πάνω στο κιονόκρανο υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα περιστοιχισμένη από τέσσερις μαρμάρινες στήλες στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων. Το τρίτο μέρος αποτελεί την κορωνίδα του μνημείου και είναι ένα λιθόκτιστο ανάπτυγμα ελευθέρου σχήματος.

Ηρώον Χρυσαυγής

 

Στην κεντρική πλατεία της κοινότητας Χρυσαυγής του Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται το μνημείο ηρώων. Πρόκειται για ένα μνημείο, που, κατά την καταγραφή του,  βρέθηκε με φθορές που είχε υποστεί από την πολυκαιρία, αλλά και με ίχνη βανδαλισμού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη τετράγωνη ορθογώνια παραλληλόγραμμη επιτύμβια στήλη, η οποία εδράζεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο με δύο πλατύσκαλα και έναν πλακόστρωτο διάδρομο εισόδου. Στην κορυφή της επιτύμβιας στήλης υπάρχουν ίχνη από το επιστέγασμα που υπήρχε εκεί, χωρίς να διακρίνεται τι ακριβώς ήταν. Στο μνημείο επίσης δεν διακρίνεται κάποια επιγραφή ή ονόματα πεσόντων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ Ηρώον Βαλτινού

 

Το μνημείο ηρώον πεσόντων του Βαλτινού βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού Αγίου Αθανασίου Βαλτινού. Πρόκειται για έναν οβελίσκο, μια επιτύμβια συμπαγή μαρμάρινη στήλη, τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο τριών επιπέδων. Η κορυφή της στήλης καταλήγει σε μια πυραμοειδή απόληξη.

Στην προμετωπίδα της στήλης υπάρχει ανάγλυφη παράσταση, που εικονίζει δυο όπλα σε θέση χιαστί, τα οποία στεφανώνουν δυο κλάδοι δάφνης. Ο συμβολικός χαρακτήρας της παράστασης παραπέμπει στην τιμή και στη δόξα των όπλων και των μαχητών με τα οποία αντιστάθηκαν οι  πεσόντες. Τα άρματα και η γενναιότητα των οπλιτών υπερασπίζουν την ελευθερία και την ειρήνη, ενώ τα αειθαλή φύλλα της δάφνης συμβολίζουν την αιωνιότητα και την αθανασία.

Ηρώον Αγνώστου Στρατιώτη Βαλτινού 2ον

 

Στο Βαλτινό επίσης, υπάρχει και το νεότερο μνημείο ηρώον του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Ανηγέρθηκε το 1985, στην κεντρική πλατεία του χωριού, από την κοινότητα Βαλτινού, και είναι αφιερωμένο στον Άγνωστο Στρατιώτη, προς τιμή και ανάμνηση όλων εκείνων των αγωνιστών και ανώνυμων πολεμιστών του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα λιθόκτιστο βάθρο, δύο επιπέδων, με επεξεργασμένους κυβόσχημους λίθους. Το βάθρο των δύο επιπέδων έχει τριγωνικό σχήμα, με την υποτείνουσα να αποτελεί την μπροστινή πλευρά. Το κάθε επίπεδο είναι επιστρωμένο με μάρμαρο, ενώ δεξιά και αριστερά του πρώτου επιπέδου υπάρχουν δύο διακοσμητικοί μαρμάρινοι κιονίσκοι.

Ηρώον Δενδροχωρίου

Το μνημείο Δενδροχωρίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μία μαρμάρινη σύνθεση, κατασκευασμένη από μια όρθια τετράγωνη επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα, γκρι χρώματος, πάνω σε μια πλακόστρωτη βάση. Επάνω στην πλάκα υπάρχουν εγχάρακτα, ένα δάφνινο στεφάνι, σύμβολο ειρήνης, δόξας και τιμής και η φράση: «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ».

Ηρώον Εξαλόφου

Το μνημείο ηρώον του Εξαλόφου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μία όρθια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο και όλο μαζί εδράζεται σε μια τετράγωνη μαρμάρινη βάση.

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης, υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση, μιας ολόσωμης γυναικείας μορφής να κρατάει στο δεξί της χέρι τον ιστό με την ελληνική σημαία.

Ηρώον Κάτω Ελάτης (Ασπρόβαλτος)

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με τέσσερις πλάκες, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, όπου καταλήγει στην κορυφή της, ως επιστέγασμα, σε μία μπρούτζινη σφαίρα.

Η επιτύμβια στήλη εδράζεται σε ένα δίπατο βάθρο και όλο μαζί πάνω σε μία τετράγωνη εξέδρα με τέσσερις μαρμάρινους, κωνικούς κιονίσκους.

Ηρώον Φωτάδας

 

 Το ηρώο της Φωτάδας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα σε σχήμα Χ, το οποίο έχει στην κορυφή του ως επιστέγασμα έναν μαρμάρινο σταυρό.

Το έργο εδράζεται πάνω σε ένα βάθρο όπου στη βάση του υπάρχει μία μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφο έναν πάπυρο, πάνω στον οποίο αναγράφεται η φράση του Σωκράτη (Πλάτωνος «Κρίτων», 51α, 51β):

«ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ

ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ Ηρώον Μεγάλων Καλυβίων

Το μνημείο ηρώον των Μεγάλων Καλυβίων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια συμπαγή μαρμάρινη όρθια, επιτύμβια πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε μια μαρμάρινη βάση, σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου.  Το μνημείο εδράζεται πάνω σε μια μαρμάρινη εξέδρα διπλής όψεως, όπου στην μπροστινή και πίσω πλευρά υπάρχουν από δύο σκαλοπάτια πρόσβασης.

Ηρώον Αγίας Κυριακής

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια τετράγωνη κυβοειδή, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, πάνω στην οποία ορθώνεται μια τετράγωνη κωνοειδή απόληξη, τοποθετημένη πάνω σε ένα τετράγωνο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο βάθρο. Στην τριγωνική πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης υπάρχει, εγχάρακτο ένα δάφνινο στεφάνι που συμβολίζει την ειρήνη, την δόξα και την τιμή.

Ηρώον Γλίνους

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια επιτύμβια συμπαγή ορθογώνια παραλληλόγραμμη μαρμάρινη πλάκα, στην κορυφή της οποίας υπάρχει ως κορωνίδα, ένας ολόγλυφος μαρμάρινος ήλιος που παραπέμπει στον θεό ήλιο, και συμβολίζει τη σταθερότητα, την αφθονία, την ελπίδα, τη θετική ενέργεια, την ευτυχία και φυσικά την ειρήνη. 

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας πλάκας υπάρχει, εγχάρακτο ένα δάφνινο στεφάνι που συμβολίζει την ειρήνη, την δόξα και την τιμή. Στη συνέχεια ακολουθεί εγχάρακτο το επίγραμμα: «ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ».

Ηρώον Γλίνους 2

 Το μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίων Αναργύρων.

Πρόκειται για ένα ηρώο που ανεγέρθηκε από τον Σύλλογο Απανταχού Γυναικών όπως αναφέρει η επιγραφή του στο βάθρο.

Το μνημείο αποτελείται από μια τσιμεντένια κυλινδρική επιτύμβια στήλη, την κορυφή της οποίας κοσμεί, ένας αετός με ανοιχτά τα φτερά του, καθισμένος πάνω σε μια σφαίρα, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ Ηρώον Μικρού Κεφαλοβρύσου

 

Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος. Πρόκειται για μία μαρμάρινη επιτύμβια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη πλάκα, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη μία μπρούτζινη αρχαιοελληνική ανάγλυφη γυναίκα, που κρατάει στα χέρια της ένα δάφνινο στεφάνι. 

Πρόκειται για τη θεά Νίκη της οποίας ο ρόλος της ήτανε να φέρνει τη νίκη και να την αναγγέλλει. Με αυτή την ιδιότητα εικονίζεται στο μνημείο για να εκθειάσει τους νικητές. Εξυπηρετεί το σκοπό της τιμητικής προβολής προσώπων γεγονότων, ιδεών ή καταστάσεων.

Ηρώον Μεγάλου Κεφαλοβρύσου

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, στην κορυφή της οποίας κοσμεί ένας μαρμάρινος ολόγλυφος ήλιος, που συμβολίζει τη σταθερότητα, την αφθονία, την ελπίδα, τη θετική ενέργεια, την ευτυχία και φυσικά την ειρήνη. 

Ηρώον Διαλεχτού

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μία επιτύμβια στήλη ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, χτιστή με συμπαγείς τσιμεντένια τούβλα, πάνω στην οποία υπάρχει μία μπρούτζινη ανάγλυφη πλάκα, που εικονίζει την φτερωτή Νίκη, να κρατάει στο χέρι της ένα δάφνινο στεφάνι.

Κάτω ακριβώς από την μπρούτζινη πλάκα υπάρχει μία μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία είναι χαραγμένα τα εξής:

Ηρώον Μεγάρχης

 

Το μνημείο βρίσκεται σε μία μικρή πλατεία του χωριού μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα.

Πρόκειται για μία συμπαγής μαρμάρινη επιτύμβια στήλη που εδράζεται σε μία οριζόντια, επίσης μαρμάρινη βάση και όλο μαζί εδράζεται πάνω σε ένα βάθρο που περιστοιχίζεται από τέσσερις μαρμάρινους μικρούς κίονες. Οι κίονες είναι συνδεδεμένοι  μεταξύ τους με αλυσίδες.

Ηρώον Μεγάρχης 2ον

 

Στο χωριό Μεγάρχη καταγράφηκε ακόμη ένα μνημείο πεσόντων. Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα στηριγμένη πάνω σε ένα λίθινο βάθρο, προς τιμή και ανάμνηση των εκτελεσθέντων της 11-9-1944 από τους Γερμανούς.

Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε το 2021 από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μεγάρχης Τάσο Τριγώνη.

Ηρώον Καλονερίου

 

Το μνημείο ηρώων του Καλονερίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη σε μια μαρμάρινη, πλακόστρωτη βάση τριών επιπέδων. Στην κορυφή της ως κορωνίδα, κοσμεί ένας μεταλλικός σταυρός.

Στην πρόσοψη της στήλης, στο επάνω μέρος, υπάρχει ένα εγχάρακτο στεφάνι δάφνης, σύμβολο ειρήνης, δόξας και τιμής. Κάτω από το στεφάνι αναγράφονται τα εξής: «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΘΕΟΦ. Κ. ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ 1912-1913».

Ηρώον Καλονερίου 2ον

  

Λίγο πριν από την είσοδο του χωριού Καλονερίου βρίσκεται ένα μνημείο εις μνήμην οκτώ απολεσθέντων ναυτικών ναυαγίου.

Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο τοιχίο που στην κορυφή του καταλήγει σε θολωτό επιστέγασμα, με παράθυρο το οποίο καλύπτεται με τζάμι. Στο θολωτό κούφωμα του παράθυρο αναγράφεται η φράση: «ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ».

Στη μέση του μνημείου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής: Αριστερά υπάρχει ένας σταυρός και τα αρχιγράμματα ΙΣ – ΧΣ – ΝΙ – ΚΑ

Ηρώον Διποτάμου (Λέστινου)

 


Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Διποτάμου βρίσκεται το μνημείο ηρώον των πεσόντων του 1922-1946.

Πρόκειται για μια επιτύμβια μαρμάρινη στήλη πυραμοειδούς σχήματος, πάνω σε μια κλιμακωτή βάση τριών επιπέδων, όπου στην μπροστινή επιφάνια υπάρχουν δυο κλάδοι βάγιας και στη συνέχεια  αναγράφονται τα εξής:

Ηρώον Ρογγίων

 

Το μνημείο των Ρογγίων βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού. Είναι μία επιτύμβια μαρμάρινη στήλη με τέσσερις πλάκες σε πυραμοειδές σχήμα. Εδράζεται σε ένα μαρμάρινο βάθρο και την κορυφή του μνημείου κοσμεί ένας μαρμάρινος ολόγλυφος αετός, με ανοιχτά φτερά, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΛΗΘΑΙΩΝ Ηρώον Ριζώματος

 

Το μνημείο ηρώων Ριζώματος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια επιτύμβια μαρμάρινη στήλη, πυραμοειδούς σχήματος, ύψους 3,5 μ., τοποθετημένη πάνω σε ένα τετράγωνο μαρμάρινο βάθρο, δυο επιπέδων.

Στην κορυφή της στήλης δεσπόζει ένας ολόγλυφος ορειχάλκινος αετός, με ανοιγμένα τα φτερά, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.

Ηρώον Ελληνοκάστρου

Το μνημείο ηρώον της Ελληνοκάστρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραπλεύρως του κοινοτικού καταστήματος και έμπροσθεν του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη σε μια μαρμάρινη, πλακόστρωτη βάση με δυο σκαλοπάτια. Στην κορυφή της ως κορωνίδα, κοσμεί μια ολόγλυφη, μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή, που παραπέμπει στην θεά Δόξα.

Ηρώον Σπαθάδων

Το μνημείο ηρώων Σπαθάδων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη σε μια τετράγωνη μαρμάρινη βάση.

Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει, στο επάνω μέρος ένα εγχάρακτο στεφάνι δάφνης, σύμβολο ειρήνης, δόξας και τιμής. Πιο κάτω αναγράφεται η ένδειξη: «ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ».

Ηρώον Πλατάνου

Το μνημείο ηρώων του Πλατάνου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για ένα σύνθετο μνημείο τριών τιμητικών ηρώων τα οποία βρίσκονται πάνω σε μια εξέδρα με τρία σκαλοπάτια πρόσβασης. Στο κέντρο υπάρχει μια όρθια επιτύμβια πλάκα σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου όπου επάνω της αναγράφονται εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων από το 1897 έως το 1967.

Ηρώον Ράξας

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια επιτύμβια μαρμάρινη στήλη, πυραμοειδούς σχήματος. Στην κορυφή της στήλης δεσπόζει ένας ολόγλυφος αετός, με ανοιγμένα τα φτερά, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΙΑΚΑ Ηρώον Πρίνους

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια επιτύμβια συμπαγή ορθογώνια παραλληλόγραμμη μαρμάρινη πλάκα, στην πρόσοψη της οποίας υπάρχει ένα εγχάρακτο στεφάνι δάφνης, σύμβολο ειρήνης, δόξας και τιμής και από κάτω αναγράφεται η φράση: «ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ».

Ηρώον Ανταλλάξιμων


Το μνημείο ηρώων του Ανταλλάξιμων βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού αγίου Αποστόλου Θωμά του χωριού. Πρόκειται για μια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο βάθρο, και όλο μαζί εδράζεται πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη εξέδρα.

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης, υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση, μιας ολόσωμης γυναικείας μορφής να κρατάει στο δεξί της χέρι τον ιστό με την ελληνική σημαία. Η εικόνα παραπέμπει στην ενσαρκωμένη μορφή της ιδέας της Ελευθερίας, η οποία, κρατώντας τη σημαία της Επανάστασης μας διδάσκει ότι η Ελευθερία δεν είναι πάντοτε ένα δεδομένο αγαθό και η κατάκτησή της απαιτεί ομοψυχία, ενότητα, αλλά και θυσίες και ενίοτε ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Ηρώον Γενεσίου

Το μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου του χωριού.

Πρόκειται για μία μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, η οποία στηρίζεται πάνω σε ένα τετράγωνο βάθρο δύο επιπέδων και όλο μαζί εδράζεται σε μια εξέδρα (ύψους 60 εκατοστών), με δύο σκαλοπάτια.

Ηρώον Γοργογυρίου

 

Το ηρώον Γοργογυρίου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού «Γενεσίου της Θεοτόκου», του χωριού, το οποίο ανεγέρθηκε τον Ιανουάριο του 2002.

Πρόκειται για μια πυραμοειδή μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, με πυραμοειδές επιστέγασμα, η οποία βασίζεται πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη βάση και όλο μαζί εδράζεται σε μια πλακόστρωτη τετράγωνη εξέδρα με τρία σκαλοπάτια.

Ηρώον Ξυλοπάροικου

 


Στην πλατεία του χωριού Ξυλοπάροικου, υπάρχει το μνημείο των πεσόντων, το οποίο ανεγέρθηκε σύμφωνα με την εγχάρακτη χρονολογία το 1976. Πρόκειται για μια λιθόκτιστη επιτύμβια στήλη πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη μαρμάρινη πλάκα όπου στο επάνω μέρος φέρει σταυρό περικλειόμενο με δυο κλώνους και στη συνέχεια αναγράφονται το όνομα της κοινότητας και τα ονόματα των θυμάτων του 1912 -1947.

Ηρώον Προδρόμου

 


Το ηρώον Προδρόμου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη πάνω σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο βάθρο. Την κορυφή της στήλης κοσμεί ένας ολόγλυφος ορειχάλκινος αετός με ανοιγμένα φτερά, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.